Профилактични прегледи

Какво представлява профилактичния преглед?
Ние стоматолозите препоръчваме да ходите на профилактичен преглед веднъж на 6 месеца, за да може ако се открие начален кариес да се излекува навреме, преди да е предизвикал сериозно разрушение в зъба.

След като прегледа Ви приключи, ще Ви бъде съобщена пълната и точна диагноза, начините на лечение, евентуалните рискове, алтернативи и прогноза. Заедно ще обсъдим плана на лечение.

Защо е важно да се ходи на преглед?
Профилактичният преглед цели да се уверим, също, че венците Ви са здрави, а ако кървят или болят да се излекуват своевременно, защото много често хората губят зъби, поради нелекувано заболяване на венците.

Трябва да посещавате стоматолога си редовно дори и ако носите протези. На интраоралната камера последно поколение ще видите Вашето състояние на зъбите и устната лигавица.

Пломби

Какво е характерно?
Най-честата причина за появата на кариес е лоша хигиена в устната кухина. Зъбния кариес се появява на всякаква възраст. Ако не се лекува навреме, заболяването прогресира и се развиват усложнения: пулпит, периодонтит и дори абсцес.

От решаващо значение е кариесът да бъде открит навреме и незабавно лекуван. Закъснялото лечение на кариесите e по-трудно и по-скъпо.

Лечението?
Лечението на кариеса се извършва чрез пломбиране. Съвременната стоматология и материалите, които се използват, дават възможност в повечето случаи да се приключи с лечението на зъбния кариес в едно посещение.

Видове пломби
Бели (фотополимерни) пломби
Това са най-предпочитаните пломби от пациентите. Те най-точно се доближават по цвета на естествените зъби. В повечето случаи те са най-правилното решение за възстановяване на зъбните дефекти, но както и предимства, имат и някои недостатъци.

Черни (амалгамени) пломби
Сред обществото се набива мисълта, че черните пломби не са хубави и дори понякога са твърди и, че са вредни. ТОВА НЕ Е ТАКА. Това е заблуда. Те се използват там, когато белите пломби не могат да са в полза на пациентите.

Предимства
Черните пломби се поставят най-често на дъвкателните зъби и в случаите, когато употребата на бялата пломба само може да доведе до увреждане на някой здрав зъб.

Бондинг
Процедурата Бондинг е естетична, безболезнена намеса, която се извършва, когато трябва да се:

– възстановят липстващи части от предни зъби
– промени формата на зъбите
– удължат зъбите
– коригират петна, оцветявания и неравности по зъбите

Коронки и мостове

Протетична Стоматология
Тя обхваща лечението на дефектите и нарушенията на зъбите и зъбните редица чрез коронки, мостове или протези частични или цели. Успешното лечение възстановява дъвкателната функция, говор и естетика.

Коронки
Коронки са необходими в случаите, в които зъбът е силно разрушен и дефектът не може да се възстанови с пломба. Коронка е необходима, когато на зъба има много голяма пломба и съществува опастност той да се счупи.

Коронките се циментират върху зъба, не се сваля и възстановяват неговата форма, размер и цвят.

Мостове
Мостовете са необходими, когато липсва един или повече зъби, а от двете страни на празното пространство има поне по един стабилен зъб, за да може да се ограничи дефекта.

Почистване на зъбен камък

Една от най-често допусканите грешки при хората е подценяването на зъбния камък. Те не обръщат внимание на това дали има зъбен камък и какви са неговите последствия. А той причинява възпаление и кървене на зъбите и тяхното постепенно оголване, поява на чувствителност и на последно място разклащане.

Как се получава зъбният камък?
Натрупаният зъбен камък издава, колко често посещавате своя зъболекар! При отсъствието на професионално почистване и вследствие на по-редки посещения на вашия зъболекар, в устата се натрупва плака и зъбен камък над и под венците и са отговорни за голям брой заболявания, както на зъбите, така и на венците. Самият зъбен камък представлява плака, която с времето се е втвърдила. Тя се състои от бактерии, хранителни остатъци и клетки на организма.

Как се почиства зъбният камък?
Процедурата е безболезнена. При някои пациенти има чувствителност на възпалените места и затова е възможно почистването да стане след поставяне на местна упойка. Премахването се извършва чрез ултразвук и се завършва с AIR FLOW технология. Тази технология е на принципа на смесването на вода, въздух и специална сода. И накрая зъбните повърхности се полират със специална четка с паста.

Детска стоматология
 

Както постоянните, така и временните детски зъби се засягат от кариес и неговите усложнения. Здравите временни (млечни) зъби са необходими както за нормалното хранене на детето, така и за правилния и своевременен пробив на постоянното съзъбие.

Характерното за кариеса на млечните зъби е бързото му протичане. Заболяванията на отделни зъби или на цялото съзъбие могат да предизвикат нарушения и смущения в развитието на организма.

Пломби на млечни и постоянни зъби

След смяната на млечните зъби с постоянните, трябва да се следи оралната хигиена на децата. Моята препоръка към всеки един родител е да не разчита на това, че предстои смяна на детските зъби. Непростимо е да се оставя зъбите на децата, да се занемарят.

Всяко едно недоглеждане и изоставяне води до едно усложнено, по-болезнено и по-скъпо лечение. Дори и при малка поява на промяна в цвета на емайла при постоянни детски зъби, след техния пробив, посещението при зъболекар е препоръчително.

Вадене на зъб

С напредъка на денталната медицина, все повече зъби се лекуват успешно. Въпреки това понякога и за най-добрия зъболекар лечението може да е невъзможно. При тези случаи се налага проблемният зъб да бъде изваден.

Как е процедурата за вадене на зъб?
Ваденето на зъба се извършва по различни показания – най-често поради много напреднал кариозен процес, който е разрушил прекалено много зъбни структури и неговото възстановяване става невъзможно.

Процедурата се извършва под местна упойка. Понякога при ваденето на зъб оздравителният процес може да протича по-бавно. При сериозни възпаления може да се наложи да се предпише антибиотици и обезболяващи за няколко дни.

Протези
 
 

Протетична Стоматология обхваща лечението на дефектите и нарушенията на зъбите и зъбните редица чрез коронки, мостове или протези (частични или цели).

Успешното лечение възстановява дъвкателната функция (пациентът отново може да се храни), говор (фъфленето изчезва) и естетика (връща отново усмивката на лицето).

Цели протези/Чейнета

Целите (тотални) протези се изработват при липса на всички зъби в устата. Протезите трябва след хранене да се свалят и да се почистват.

Частични протези/чейнета

Частичните протези се изработват при по-голяма липса на зъби и когато липсата на зъби не позволява възстановяването на дефектите да се постигне чрез мостова конструкция.

Частичните протези са конструкции, които се закрепват посредством куки или други механизми за останалите зъби. Те също трябва след хранене да се свалят и да се почистват.

Препоръка при носене на протези/чейнета

Препоръчително е протезите да се поставят в съд с вода нощно време. Пациентът НЕ трябва да спи с тях.

Избелване на зъби

 

 
 

Избелването на зъбите е безвреден и ефективен метод за изсветляване (подобряване) цвета на естествените зъби. То е безболезна, козметична процедура.Тя не включва / не изисква изпиляване на зъбите или премахване на част от тях.

Процедура

Нанася се избелващият гел по зъбните повърхности, който се активира допълнително от мощна избелваща лампа. Предварително се изолират венците на пациента със специален изолационен гел.

Гелът ги предпазва от неблагоприятното действие на избелващия гел. Естествено, необходимо условие е да няма открит дентин или кариозни дефекти на местата, където ще се нанесе избелващия гел.

Особености

Наличието на кариес, пукнатини в емайла или изтрити емайлови повърхности са причина за появата на силна болезненост в съответния зъб по време на избелването.

Видове избелване

Избелване в кабинета – процедурата е безболезнена и усмивката Ви ще засияе. Върху зъбите се нанася избелващ гел, който се активира със специална лампа. Избелването е напълно безвредно и не променя здравината на зъбите.

Избелване вкъщи – Промяната на цвета на зъбите е в рамките на няколко седмици, докато сте вкъщи и си почивате. Избелването става чрез предварително направени и поставени индивидуални силиконови шини и избелващ гел, който да използвате вкъщи.

Кореново лечение
 
Как става кореновото лечение?

За да бъде успешно едно кореново лечение, то първо трябва правилно да се почистят, дезинфекцират и запълнят кореновите канали. Това се постига с най-съвременните материали и техники.

Точното изпълнение на тези процедури е гаранция за преживяемостта на зъба и за възстановяване на неговата функция. Кореновото лечение на зъбите приключва с изграждане на пломба на зъба или с изграждане на коронка.

Кога се получава възпаление на корените на зъба?

Възпалението или инфектирането може да възникне от редица причини – дълбок кариес, пукнатини и отчупване на зъба.

Пародонтология / Кървене на венци
 

Думата пародонт буквално значи „около зъба”. Пародонталните болести са сериозни бактериални инфекциозни заболявания, които разрушават пародонталните влакна и костта, която придържа зъбите. Оставени нелекувани, тези заболявания рано или късно ще довадат до загуба на зъби.

www.dentist-kemerov.com ©